Miten parantaa sisäilman laatua?

Miten parantaa sisäilman laatua?

Huono sisäilma vaikuttaa sekä asukkaiden että kiinteistön terveyteen. Meissä ihmisissä huono sisäilma voi tuntua esimerkiksi väsymyksenä tai huonovointisuutena ja koko rakennus saattaa huonon ilmanvaihdon myötä puolestaan altistua kosteusvaurioille.

Syitä huonoon sisäilmaan on lukuisia eikä se ole automaattisesti merkki homeesta. Mistä tunnistaa huonon sisäilman ja miten sisäilman laatua voi parantaa?

Panosta ilmanvaihtoon

Tarkista säännöllisesti, että ilmanvaihto, korvausilmaventtiili ja poistoilmaventtiili toimivat. Sisäilma pysyy puhtaana, kun suodattimet ja ilmanvaihtokanavat puhdistetaan säännöllisesti.

Ilmanvaihtoventtiilit on hyvä puhdistaa pari kertaa vuodessa. Myös liesituulettimen rasvasuodatin tulisi pestä tai vaihtaa muutaman kuukauden välein. Ravintoloissa ja ammattikeittiöissä rasvakanavien puhdistus tulee tehdä vähintään kerran vuodessa. 

Koneellista ilmanvaihtoa kannattaa säädellä käytön mukaan. Säädä ilmanvaihtoa tehokkaammaksi ruoanlaiton, pyykin kuivaamisen, suihkun ja saunomisen ajaksi.

Muistathan, että ilmanvaihdon on oltava toiminnassa myös, kun asunto on tyhjillään.

Tuuleta säännöllisesti

Tee lyhyt läpivetotuuletus, älä tuuleta yli puolta tuntia kerrallaan. Tuuletus raikastaa sisäilmaa ja poistaa hiilidioksidia.

Huomioi huoneen lämpötila ja ilmankosteus

Ilmanvaihdon tärkein tehtävä on poistaa kosteutta. Nelihenkinen perhe tuottaa vuorokaudessa 10–12 vesilitraa vastaavan määrän vesihöyryä. Ikkunoiden huurtuvat sisäpinnat ovat merkki huonosti toimivasta ilmanvaihdosta tai liian kosteasta sisäilmasta, joka voi aiheuttaa kosteus- ja homevaurioita. 

Pidä sisälämpötila 21 asteisena ja makuuhuoneissa muutaman asteen matalampana. Huoneiden lämpötilaa kannattaa laskea vain noin 0,5 astetta – 1 asteen viikossa, kunnes suositeltu lämpötila on tavoitettu. Liian korkea lämpötila kuivattaa sisäilmaa ja liian viileä taas voi aiheuttaa nuhaoireita ja nostaa sairastumisriskiä.

Kuiva sisäilma voi tuntua iholla kosteaa ilmaa viileämmältä, joten varmista oikea kosteustasapaino ennen lämpötilan nostamista. Kesäisin sisäilman sopiva suhteellinen kosteusprosentti on 50–70 % ja talvisin 20–40 %. 

Tarkkaile kosteusvaurioita

Kyseessä voi olla kosteusvaurio, jos vähintään yksi perheenjäsenistäsi oireilee jatkuvasti kotona, mutta voi hyvin ulkoilmassa tai muissa sisätiloissa. Ummehtunut haju voi myös olla merkki kosteusvauriosta. Jos parketit ja muut materiaalit tummuvat ja maalit tai tapetit lohkeilevat, kannattaa epäillä kosteusvauriota. 

Plansell pitää huolta kotisi puhtaammasta sisäilmasta. Ota yhtettä ja tilaa ilmanvaihtokanavien nuohous.